Ana sayfa

Hakkımda

30 Aralık 2018 Pazar

"HAYATIN RİTMİ"



Ritim kelimesini hayatımızın içinde edebiyatta, müzikte, bilimde pek çok alanda kullanıyoruz. Nedir tam manası ile? Ritim kelimesini araştırdığımda şöyle tanımlamalar vardı;
Ritim; çeşitli aletlere vurarak çıkarılan, düzenli ve akıcı seslerin oluşturduğu müziktir. Vurmalı çalgıların ve perküsyonun temelidir.
Bir dizede, bir notada vurgu, uzunluk veya ses özelliklerinin, durakların düzenli bir biçimde tekrarlanmasından doğan ses uygunluğu, tartım, dizem. (TDK Sözlük) İmla kurallarında yazım şekli “ritimdir.
Genellikle ritim için, düzenli belli bir tempo manasında kullanıyoruz. Ayrıca Latince de akış demek.
Bana en yakın anlamı veren, Latinceden gelen akış ifadesi oldu.   
Hayatın ritmini yakalamak deyimini duymuşsunuzdur; harika bir deyim değil mi? Çünkü hayatın düzenli giden bir akışı var; bu akışın içinde “anda kalmak” büyük bir başarı.
Anda kaldığınızda, farkındalığınızın da arttığını göreceksiniz. Sözgelimi; bir elmayı ısırdığınızda, geçmişe ya da geleceğe gitmeden sadece ısırdığınız parçanın ağzınızda bıraktığı ize yoğunlaşsanız anın tadını da çıkarmış olacaksınız. Çoğu kere bunu yapamıyoruz, kendi iç hesaplaşmalarımız, kendimize dair iç konuşmalarımız anı yaşamamıza izin vermiyor. Bu durumu değiştirmek için ne yapmamız gerekir?
 Akışı değiştirmek yeterli olacaktır. Canlı, net ve akıcı olması için neler yapmalıyız?
· Sıcak yuvadan çıkmalı, harekete geçmeli. Nerede hareket orada bereket hatırlayın lütfen bu sözü:)
· Net olun, kararlı olun.
·Her gün meditasyon yapın bu size iyi gelecektir.
·Her sabah hareketli bir müzikle dans ederek güne başlayın.
·Olumlu düşünün ve olumlu konuşun.

Daha ne olsun bunlar bile yeter :))

Hayallerinizi yazmak, kendinize hedefler koymanız; hayatınızın akışınızı düzenlenmenize yardımcı olacaktır. Akışın hızlanması, canlanması ise; tamamen sizin kendinizi motive etmenizle alakalıdır. Dua etmek, hobilerinize zaman ayırmak, insanlarla sosyalleşmeniz bunlar kendinizi iyi hissettirdiğinden; akıcılık oluşturacaktır.
Hayatınızda heveslendiğiniz, heyecan duyduğunuz bir şeyler olmalı. Bunu bulmalısınız!
Dans figürleri nasıldır? Bir düzende gider; yavaşça giriş yapılır, yavaşça hareketler tekrarlanır ve sonra hızlanır, daha sonra da tekrar yavaşlamaya başlar. Aslında hayatta öyle değil midir? Tek bir düzende gitmez; aynı duygular, düşünceler akıp gitmez. Duygular, düşünceler, olaylar sürekli değişir. Evrende hareket halindedir. Gökyüzündeki bulutlar bile yer değiştirir öyle değil mi?  Hal böyle olunca tempoyu artırmak lazım!
Hadi kıpırdayın!
Şimdi yeni öğrendiğim bir tekniği anlatıyorum. Hazır mısınız?
Evet, şöyle rahat bir yere geçin. Rahat bir pozisyon alın. Belki uzanmak isteyebilirsiniz, belki rahat bir oturma pozisyonu almak isteyebilirsiniz. Yerleştikten sonra yavaşça gözlerinizi kapatın. Yavaşça burnunuzdan nefes alın, yavaşça nefesinizi bırakın. Yavaş hareket etmek, durağanlığı sağlayacağı için öncellikle sakinleşmek ve telaşı bırakmanızı sağlayacaktır. Bu esnada, düşünceleriniz anda kalmayıp sürekli ilerleyecek ve akacaktır. Nefesinizin süresini uzatın hemen bırakmayın, içinizden 10 kadar sayın. Alırken de süreyi uzun tutun. Bu sırada; “kontrol bende, şimdi buradayım, andayım” deyin. Başka bir şey düşünmeyin, nefesinize odaklanın. Nefesinize odaklandıkça anda kalacaksınız. İlk denemelerde zorlanabilirsiniz belki tam olarak anda kalamayabilirsiniz ama zamanla anda kalmayı başarabileceksiniz.
 Zihninizi şaşırtmak, hayatınızda büyük değişimler yaratabilir. Bu alışkın olduğunuz bir çok şeye duyarsız kalmanıza neden olurken, farklı ufacık bir alışkanlığı değiştirmeniz bir anda tehlikedeymişsiniz hissi verecektir. Zihin hemen korumaya geçmeye çalışacaktır. Gördüğünüz gibi abartılı ve tehlikeli işler yapmanıza gerek kalmadı böylece :) Farklı yollardan işe gitmeyi denemek, sağ elinizi kullanmak yerine sol elinizi kullanmak daha önce yapmadığınız bir el becerisi gereken işi yapmanız( yemek yapmak, ebru sanatı, örgü, takı vs…) bütün bunlar size katkı sağlayacaktır. Mutlaka çalışırken yaptığınız işe odaklanın.
Başka bir teknik daha anlatacağım. Hızlı nefes tekniği inanılmaz bir motivasyon kaynağı. İtiraz istemem, sonuçta tek düze bir akış kimseyi mutlu etmez. Diyorum ki, azıcık hareket edelim. Rahat bir pozisyon seçelim, ister oturarak ister yatarak. Bu defa hızlı nefes alıp vereceğiz. Derin nefes alıp, derin nefes bırakacağız. Arka arkaya seri şekilde bunu gerçekleştirdikten sonra kendinizi inanılmaz iyi hissedeceksiniz.
Bütün bu egzersizlerden sonra bir kahveyi hak ettiniz :)
Günde 1 kez yapmanız yeterli özellikle sabah saatlerinde yapmanızı öneririm.
“Canlı, kararlı, akıcı, hareketli olmaya niyet ediyorum “ diyerek önce niyetinizi belirtin sonrasında teknikleri yapın. Güne mutlulukla başlayacağınızı söyleyebilirim.
Nefes almak hayattaki en büyük ritimdir. Harika bir şey! Al, ver, al ve ver…
“Almak ve vermek” sadece nefes olayında değil yaşamın her alanında önemli. Bu dengeyi kurabilirsen, hayatındaki tüm akışlar hızlanacaktır.
Unutma bu ritim sana ait; kalbin ve nefesin nasıl bir ritim belirlerse öyle yaşarsın. Seçimlerinin sorumluluğunu almalısın.
Durma hayatın ritmine katıl!





ESKİCİ

Göztepe’de Cadde üstünde sıralı dükkânların arasında küçük ve en eski olanı oydu. Bir antika dükkânı…  Sahibi yıllar önce vefat etmi...