Ana sayfa

Hakkımda

3 Ocak 2019 Perşembe

ESKİCİ




Göztepe’de Cadde üstünde sıralı dükkânların arasında küçük ve en eski olanı oydu. Bir antika dükkânı…  Sahibi yıllar önce vefat etmiş yerini oğluna bırakmıştı. Mahalle kültürü ile büyüdüğü için, esnafla arası iyiydi. Esnafta onu bu yüzden çok severdi, babasını aratmazdı. Dükkânı açar açmaz ilk işi çayını içmekti. Ondan sonra eline bezi alır başlardı rafları, eşyaları temizlemeye. Babasından öyle görmüştü. Babası varmış gibi hareket ederdi. Sanki bir yerlerden onu izliyor gibi gelirdi. Hafif bir müzik açardı. Sözgelimi; Türk sanat müziği çok severdi. O nağmeler eşliğinde şarkısını mırıldanarak dolanırdı etrafta. Öğleden sonra özellikle çay içerlerdi, sohbet etmek için. Kapının önüne tabureler yerleşirdi. Ortada sehpa niyetine küçük bir tabure bulunurdu.

Yine böyle bir öğleden sonra çay saatinde, bir arkadaşı ziyarete gelmişti. Uzun zamandır görüşmüyorlardı. Arkadaşının haber vermeden gelmesine şaşırmış ama aynı zamanda sevinmişti. Hoş geldin deyip buyur ettikten sonra ona da bir çay söyledi. Diğer esnaflar dükkânlarına geri döndüler. Baş başa kalmışlardı. “Anlat bakalım” dedi  Suat

“Abi, ben yurtdışına gidiyorum!” Suat şaşırdı.

“Nerden çıktı?” dedi.

“ Abi ne zamandır gitmek istiyordum. Hep buralardayız biraz değişiklik yapalım.”

“Yap tabi oğlum! Değişiklik iyidir.” “ Ne zaman, kimle gidiyorsun?” diye sordu Suat.

“ Bizim işyerinden çocuklarla gidiyorum, bir hafta sonra hayırlısıyla gidiyorum” dedi arkadaşı.

“ Nereye gidiyorsunuz peki?”

“ Bizim çocuklar Almanya’yı özellikle istediler, ben de onlara uydum.”

“ Pek güzel!” dedi Suat.

Arkadaşı hemen ona sordu;

“  Sen ne yapıyorsun? Var mı bir değişiklik?” Elini omzuna attı. Aslında cevabı biliyormuş gibi davranarak sormuştu. Suat ona tam da beklediği cevabı vermişti.

“Bir şey yok!” dedi. Mahir’in surat ifadesi hiç değişmedi.

“ Suat, bak kardeşim. Bana kızma ama baban gibi yaşıyorsun, kaç yaşındasın hala bu dükkândan buradan çıkamadın, evlenmedin de etrafına da bakmıyorsun. Babandan sonra daha bir içine kapandın.”

“Abi ne yapayım şimdi?” dedi hafif sinirlenerek.

“Dükkân babamdan yadigâr, o nasıl titrerdi bu dükkâna, eşyalarına!”

“ Anlıyorum!” dedi arkadaşı Mahir.

“Ben sana çık gez diyorum. Dükkândan eve, evden dükkâna gidiyorsun.” Yüzü iyice kızarmıştı Suat’ın şimdi arkadaşına bir şey derse kalbini de kırmak istemiyordu.

“Kapatalım bu konuyu!” dedi.

Mahir her zaman böyle sert konuşmaz ama sert konuşması gereken durumlarda da lafını esirgemezdi. Kaç yıllık dostlardı, bilirdi kötülüğünü istemezdi. Yalnızlığa mahkûm etti kendini diye ona kızardı. Belki haklıydı ama annesinin ardından kısa zamanda babacığını kaybetmişti. Birden bire kimsesiz kalmıştı. Onlarda mürüvvetini görememişti. Sanki onlarla birlikte tüm güzellikleri kaybetmişti. Mahir çayını yudumlarken bir yandan da cep telefonundan gelen mesajı okuyordu. Suat dalıp gitmişti. Mahir’e kızmıştı ama dediklerini düşünüyordu.

Mahir telefonla işi bitince Suat’a;

“Ben kalkıyorum abi, kız arkadaşımla buluşacağım. Sen dediklerimi düşün, buradaki tüm antika eşyaların buraya geliş hikâyelerini biliyorsun. Eski anıları alıyor, birilerine yeni anılar için satıyorsun. Ancak senin yeni anıların hiç olmayacak sanırım! Ağır oldu biliyorum ama inan ki, daha iyi olmanı istiyorum!”

Suat:

“ Tamam, kardeşim eksik olma ama ben böyle iyim!” dedi. Bunu söylerken sanki tahammülünde son noktaya gelmiş gibi bir kızgınlıkla konuşmuştu.

Mahir giderken arkasından baktı.

“ Hayret bir şey Mahir!” dedi.

İçeriden tepsiyi aldı, bardakları tepsiye koydu, tabureleri içeri aldı. İçerde küçük bir mutfak vardı. Bardakları yıkadı, kaldırdı. Tam kasanın yanına gidecekti ki, müşteri içeri girdi.

Bir gençten çocuk, yirmili yaşlarında, kız arkadaşına hediye almaya gelmiş. “ Benim sevgilim antikadır biraz, seviyor böyle eski şeyleri” dedi. Suat gülümsedi,  “Kaldı mı öyle antika bir kız bu devirde?” diye sordu. Genç çocuk;

“ Benim sevgilim işte!” dedi.  Güldüler.

Müşterisine birkaç tane beğeneceği genç kızlara uygun olacak eşyaları gösterdi.

“Ne alayım bilmiyorum ki?” dedi.

Suat’tan destek istiyordu. Suat ona varaklı bir saç fırçası ile ayna önerdi. Büyük bir şey değildi, daha büyükleri de vardı ama bu küçük kız için en uygunu bunlardı. Abartılı da değildi. Çocuk kabul etti. Aldı gitti.

Suat müşterinin arkasından baktı. Zengin bir ailenin genç kızına ait eşyalardı. Büyük bir borç yüzünden evdeki birçok antika eşyayı satmışlardı. Genç kız çok ağlamıştı onu hatırladı, hüzünlendi.

Akşam olmaya başlayınca artık müziği kapattı, dükkânı kilitledi ve evin yolunu tuttu.

Evde dünden kalan yemekler vardı. İsteksizce eve girdi. Buz gibi ev üstelik yalnızlık kokuyordu. Dolaptan yiyecekleri çıkardı, ısıttı bir yandan masayı hazırladı.

Bugün daha mı tatsızdı. Üstünü değiştirecekti dolapta babasının birkaç kazağını gördü. Eşyaların bir kısmını verse de bazı eşyalar duruyordu. Pijamalarını giydi, salona gitti, televizyonu açtı. Mutfakta meyve hazırladı kendine annesinin tabakları duruyordu birini aldı. Kanepe hala babasının aldığı kanepe idi. Kaç yıl öncesinin, canı sıkıldı tabağı bıraktı kanepeye. Pencereye gitti. Parka bakıyordu evi, gözleri parka gitti. Akşam saat yedi kimseler yok. Çocuklar evlerinde tabi.

“Eskici!” diye bir ses duyduğunu sandı”.

Mahir ona hep eskici derdi. Sanki mahir arkasında duruyormuş gibi geriye doğru baktı. Kimse yoktu. Tekrar baktı parka doğru.

“Eskici!” yine duydu.

Geriye dönmedi.

Oturma odasındaki vitrinin çekmecesinden resimleri çıkardı. Anne ve babasının resimlerine baktı. O geceyi hatırladı. Babası evde yalnızdı, arkadaşları ile dışarıdaydı. Babası rahatsızlanınca hastaneye de komşular yetiştirmişti. Ancak kalp krizi geçirdiği için o gece kaybetmişlerdi. Hastaneye geldiğinde doktorlar acil müdahalede bulunmuştu ancak sonuç olumlu olmamıştı. O yüzden kendisini hiç affedemedi. Babası öleli neredeyse beş sene olmuştu. Beş senedir sanki babasının ruhunda yaşıyordu. Hep babasının yalnızlığını yaşamak ister gibi.

Suat birden kalktı. Dolaptaki eşyaları, tabakları, fotoğrafları, belgeleri, ne varsa hepsini topladı. Bahçeye çıktı. Küçük teneke bir kutu buldu, içine attı ve yaktı.

Ertesi gün, satılık ilanı verdi. Esnaf oldukça şaşkındı. Suat onlara hiç bir şey söylemedi. Ama artık eskici olmak istemiyordu. Yeni anılar biriktirmek istiyordu. Bunu onlara söyleyemezdi elbette. Birkaç güne bir alacaklı çıkardı diye düşündü.

Esnaf fısıldaşmaya başlamıştı. Birkaç samimi abileri toplaşıp ziyaretine gelmiş, burayı satmaması gerektiğini söylemişti. Suat uzaklaşması gerektiğini düşünüyordu. Evi de değiştirmeye karar vermişti. Yeni bir hayat istiyordu. Onlara düşüneceğini söylemişti.

Birkaç gün araştırma yaptı, sordu soruşturdu. Göztepe’de farklı bir mahallede ev buldu. Tam istediği gibi bir ev almıştı. Küçük ev almak istemedi. Ne de olsa aile kurmak istiyordu. Dükkânı satmaktan vazgeçti. Mahirin babası mobilya işinde çalışıyordu, iyi de kazanıyordu. Onun yardımı sayesinde modern mobilyalar satmaya başladı. Dükkân küçük olduğu için, fazla büyük mobilyalarla işe başlamadı. Bebek eşyaları ve orijinal ev eşyaları sattı. Çok ilgi çekti. İşleri büyüttü. Başka bir yerde ikinci dükkânını açtı, daha büyük mobilyaları da satmaya başladı.

En son Suat dükkânında koltuğunda kahve içiyordu, ağzında purosu, sırıtıyordu. Mahir:

“Esnaf seni soruyor eskici!” dedi gülerek.

Purosundan bir kez daha çekti ve dumanını Mahire doğru üfledi.

“Dostum söyle onlara eskici öldü!”.












ESKİCİ

Göztepe’de Cadde üstünde sıralı dükkânların arasında küçük ve en eski olanı oydu. Bir antika dükkânı…  Sahibi yıllar önce vefat etmi...